Odla bär

Odla bär i Sverige

Här har vi samlat en massa hjälpsamma tips för dig som planerar att börja plantera växter och bär både inomhus och utomhus.

Förbered dig på att rensa ogräs

Under sommaren dyker alltid nytt ogräs upp och det är viktigt att detta rensas bort, men ta bara bort det som syns ovanpå så att du inte skadar de rötter du vill bevara. Använd annars ogräsmedel för att minska ogräs och därav bevara dina grödor utan skada.

Ta god tid på dig och hitta den jorden som passa bäst för din planta, mer info hittar du här.

Välj rätt planteringsjord till odling

Jord är väldigt viktigt för att få din planta att känna sig som hemma och må bra. Men det finns en hel del jord att välja på när man ska plantera och är det inne eller ute du ska plantera bären?

Rekommendationer för jord till bär är:

 • Ört- och grönsaksjord eller planteringsjord – om du ska plantera större bärbuskar.
 • Hortensiajord eller rhododendronjord – för mindre bärbuskar.

Solläge

När du planerar att plantera växter utomhus eller tänker ha dem utomhus i kruka är det viktigt vilken placering du ger bäret. Vissa kräver mindre ljus än andra och bör då stå där den också kan få tillgång till skugga.
När du planterar inomhus så måste man tänka igenom samma sak då vissa växter behöver mer ljus än vanligt och då kan växtbelysning behövas.

Bra tips för köp av växtbelysning inomhus:

 1. Ett starkt ljus
  Så starkt ljus att växten blir varm och inte slutar växa
 2. Energisnål
  Köp växtbelysning med LED och spara på kostnaderna. Ju lägre desto billigare för dig och din planta
 3. Behagligt ljus
  Ett ljus som inte är jobbigt för dina ögon, ju naturligare desto bättre

Bär i pallkrage och kruka

Ett bra sätt för att garantera välmående bär är att plantera fröna i pallkragar eller krukor. Oftast planterar man dem i krukor innan sommaren börjat och kan sen enkelt återplantera dem utomhus när frosten försvunnit. På detta sätt växer bären bra under uppsikt då du enkelt kan hålla koll på hur den mår och placera den i solen när det behövs.
Att använda pallkrage är perfekt om du vill fortsätta ha en bättre kontroll på dina bär och släppa lite på tillsynen från krukan.

Växtnäring – Hur ofta?

Växtnäring till bär sker lika ofta som till andra växter. Man brukar säga att om man har växten inomhus under vintern krävs det en vattning med näring per vecka och under sommaren helst en gång varje dag.

Vilken växtnäring är bäst?

När du ger näring till bär ska du leta efter växtnäring som innehåller mer fosfor. När växten väl är utomhus går det att använda gödsel som näring också.

När ska jag vattna?

 1. Bättre att vattna rejält och sällan, då växter behöver få näring till rötterna.
 2. Prioritera att vattna på morgonen eller sen eftermiddag.
 3. Det är bra att vattna när det regnar, sommaren är ofta torr och det är då växterna behöver mycket vatten för att komma igång.
 4. Vattna inte med iskallt vatten, använd rumstemptrerat vatten.

Tips för bärplockning

 1. Plocka endast mogna bär ute i naturen.
 2. Använd en hink.
 3. Om du använder en bärplockare, var då försiktig så att du inte förstör nästa års knoppar genom att vara ovarsam med plantan.
 4. Förvara bären svalt och om du inte ska äta dem direkt, frys då in dem så snart som möjligt.