Bärsorter i Sverige

Bäråret startar när snön smält och vid midsommar dyker svenska bärsorter som smultron och jordgubbar upp. Efter det är det svårt att missa de vanliga svenska vilda bären hjortron och björnbär som man oftast finner längs stigar och vägar.

Ätbara svenska bärsorter i trädgården

Bär är något som vi blivit bortskämda med då vi enkelt finner ätbara bär i Sverige, de är både goda och nyttiga samtidigt som de tillför hushållet med en mängd olika produkter. Det är enkelt att:

Sen är det bara att använda sig av dem under den kalla perioden av året.

Jordgubben

Historia – var kommer jordgubben ifrån?

Under sent 1700-tal presenterades nöten jordgubbe i Sverige, som har sitt ursprung i Frankrike. Jordgubben mottogs bra och blev tidigt ansedd som en av de mest populära ”bären” i landet.

Är jordgubben ett bär?

Jordgubben är egentligen en mängd mindre frön som i vetenskapliga termer anses som nötter, då hela den röda klumpen vi refererar till som bär i själva verket är ett fruktförband av nötter (de mindre gula prickarna) som vi ser på utsidan.

Jordgubbar i Sverige används till allt

Vi svenskar använder oss av jordgubben till allt under sommaren och ni finner jordgubben i vägstånd längs vägen eller växande i rabatten som du sen kan ta med dig och använda som efterrätt med antingen glass, jordgubbstårta eller något annat gott.

Att tänka på när man odlar jordgubbar

Dess söta smak passar till mycket och den är förhållandevis enkel att odla. Viktigt är dock att hålla koll på ogräs nära jordgubbsplantorna då de gärna tar stora delar av plantans vatten. Lika viktigt är det att hålla ett mindre avstånd mellan de andra jordgubbsplantorna, då den är känslig mot sjukdomar som lätt kan sprida sig till varandra om de står för nära.

Fakta om jordgubbar

  • Familj: Rosväxter
  • Latin: Fragaria × ananassa
  • Högtid: Jordgubbens dag 28 juni
  • Läge: Relativt soligt, helst något skyddat läge
  • Vatten: Medium, då plantan behöver mer vatten under säsongen
  • Höjd för planta: 10 – 20 cm
  • Bär och fruktköttets smak: Ett rött skal, med ett smakrikt sött och saftigt fruktkött
  • Mognadstid: Juli till september med en otroligt god skörd
  • Förvaring av bär: Bör ätas direkt, men går att frysa in

Smultron

Välomtryckt bär

Smultronet är ett väldigt vanligt bär, som används till diverse desserter, smultronvin, sallader då smultron är nyttiga och med hjälp av sin goda smak och versatilitet blivit väldigt omtyckt.

Man hittar titt som tätt smultronställen i Sverige med vilt växande bär i häckar och buskar i takt med att värmen kommer in i landet. Så om det är något bär som klart definierar början av sommaren så måste det vara smultronet.

Smultron är enkla att odla

När det gäller att odla smultron ses den som en mycket lätt växt, som inte kräver speciellt mycket vård. Man startar tidigt med smultron då de går att förplantera från frö i en kruka inomhus mellan mars och april, som man sedan kan plantera ute i rabatten när frosten minskat.

Hjortron

Delikatess

Hjortron är ett gyllengult bär med en underbar, utsökt smak. Bären har länge ansetts som en delikatess, då hjortronen sitter ett och ett på en liten hjortronplanta och därför inte får allt för mycket bär. Utöver det så påverkar vädret väldigt mycket i hur säsongen ser ut, om frosten kommer samtidigt som hjortronen blommar blir det dåligt med hjortron.

Då dessa kriterier har en stor påverkan på mängden hjortron per år, så kallas Hjortron ”skogens guld” och folk ger sig ut för att plocka hjortron så fort hjortronen mognat.

Hjortronen äts oftast i form av hjortronsylt kan mixas med allt möjligt gott till efterrätt.

Hjortron passar med:

  • Hjortron och vaniljglass
  • Hjortron med våfflor
  • Hjortronglögg
  • Hjortronyoghurt

Bäret smakar inte bara gott utan hjortron är nyttiga då de innehåller mycket fibrer, magnesium och hela fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.

Hjortronfakta

  • Familj: Rosväxter (Rosaceae)
  • Latin: Rubus chamaemorus
  • Vatten: Lite, den ska inte stå i vatten
  • Höjd: 10 – 30 cm
  • Färg och smak: Gyllengul och saftig med en söt smak
  • Mognadstid: Främst i slutet av juli
  • Förvaring av bär: Går enkelt att förvara
  • Jord: Väldränerad jord, näringsrik jord och mullrik jord

Hallon

Hallon har odlats länge

I Sverige har man odlat hallon sedan medeltiden. Under den tiden fanns endast de vildväxande hallonen men idag är den vanligaste sorten trädgårdshallon.

Hälsosamma bär

Hallon är väldigt hälsosamma bär och så tidigt som på 1700-talet ansåg man redan att de hade medicinsk verkan och använde då hallonen som medicin mot hjärtproblem. Forskning idag har bevisat att hallon är väldigt nyttigt och innehåller antioxidanter av en unik typ. Hallonet hjälper till att hålla kolesterolet i balans samtidigt som det har även antiinflammatoriska egenskaper.

Hallonfakta

  • Familj: Rosväxter (Rosaceae)
  • Latin: Rubus idaeus
  • Läge: Mycket sol
  • Vatten: Mycket vatten, under bärsäsong extra mycket
  • Höjd: 120 – 180 cm
  • Färg och smak: Rosaröd och med lite syrlig söthet samtidigt som den är saftig
  • Mognadstid: Juli och augusti
  • Förvaring av bär: Ingen förvaring/äts direkt
  • Jord: Väldränerad jord, näringsrik jord och mullrik jord

Läs mer