Bär är fantastiska att blanda med mat då de kan vara både söta och syrliga samtidigt. Detta gör dem bland annat till en perfekt komponent till söta desserter, nyttiga drinkar och till yoghurt på morgonen. På veganskarecept.se hittar du fantastiska idéer om recept och hur du kan använda bär och grönt till maten. Ta del av magiska recept för en underbar fikapaus, måltid eller efterrätt.
Det finns sätt att bevara de härliga bären så de inte blir dåliga och spara en liten bit av känslan i glasburkar och flaskor. Här finner du förslag på hur du gör och rekommenderade sidor för recept.
Du kan frysa in mjukare bär, såsom jordgubbar, hallon och hjortron, men de behövs sockras en aning; 0,5–1 dl socker per liter bär är lagom.
På så sätt bevaras den söta bärsmaken, vitamin C och bärets form bättre.
Torka bären och ät dem som snacks, använd i bakning eller till frukost på din yoghurt.
Skär bort fula eller skadade delar på bären. Flaskor och burkar du ska använda måste vara helt rena då minsta lilla smuts kan orsaka så att sylten snabbt blir dålig.
Ja, sylt blir gammal, men för att bevara den så länge som möjligt blandar man i socker och konserverar dem i rena glasburkar för bästa resultat.
Hjortron skiljer sig från andra bär då de innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoensyra och håller därmed längre även med en mindre mängd socker.
När du saftar bär bör du försöka att använda mogna och undvika de mindre fullmogna bären. Om saften blir till gelé beror det troligen på att bären är för tidigt plockade/omogna, att man använt för mycket socker eller att den kokat för länge.
Om detta sker, koka då upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.
1 sats – 1,5 liter
För mer fina idéer om hur du kan använda bär till mat kolla här.