Bär till maten

Bär till maten

Bär är fantastiska att blanda med mat då de kan vara både söta och syrliga samtidigt detta gör dem bland annat till en perfekt komponent till söta desserter, nyttiga drinkar och till yoghurt på morgonen.

Bevara bären

Det finns sätt att bevara de härliga bären så de inte blir dåliga och spara en liten bit av känslan i glasburkar och flaskor. Här finner du förslag på hur du gör och rekommenderade sidor för recept.

Frysa

Du kan frysa in mjukare bär, såsom jordgubbar, hallon och hjortron, men de behövs sockras en aning; 0,5–1 dl socker per liter bär är lagom.

På så sätt bevaras den söta bärsmaken, vitamin C och bärets form bättre.

Torka bär i ugn

Torka bären och ät dem som snacks, använd i bakning eller till frukost på din yoghurt.

Så här kan du torka bär hemma:

  1. Rensa bären och låt dem torka i några dagar
  2. Sätt ugnen på 50 graders värme och placera ut bären på en plåt som du placerar i mitten av ugnens hyllplan. Tiden för hur länge bären ska vara inne varierar på storleken av bären men det brukar ta ett antal timmar, som man får hålla utkik
  3. Bären ska se ut som russin när de är klara
  4. Låt dem gärna eftertorka i rumstemperatur
  5. När de svalkat av sig, placera dem i glasskålar i ditt lite kallare skafferi

Göra egen sylt

Innan kokning av sylt

Skär bort fula eller skadade delar på bär. Flaskor och burkar du ska använda måste vara helt rena då minsta lilla smuts kan orsaka så att sylten snabbt blir dålig.

Kan sylt bli gammal?

Ja sylt blir gammal, men för att bevara den så länge som möjligt blandar man i socker och konserverar dem i rena glasburkar för bästa resultat.
Hjortron skiljer sig från andra bär då de innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoensyra och håller därmed längre även med en mindre mängd socker.

Göra hemmagjord sylt i större sats
  • 2 liter bär
  • 1 kg socker
Göra hemmagjord sylt i mindre sats
  • 500 g bär
  • 3 dl socker

Hemmagjord sylt, recept

  1. Skölj och rensa bären
  2. Blanda bär (stora bär delas) och socker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär
  3. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig
  4. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar
  5. Förslut och förvara svalt

Safta

Göra saft av bär

När du saftar bär bör du försöka att använda mogna och undvika de mindre fullmogna bären. Om saften blir till gelé beror det troligen på att bären är för tidigt plockade/omogna, att man använt för mycket socker eller att den kokat för länge.
Om detta sker, koka då upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.

Bärsaft – gör så här:

1 sats – 1,5 liter

  1. Skär bären i små bitar
  2. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull
  3. Lägg i bären och 1 limes saft. Koka ca 10 min under lock
  4. Mosa bären mot kastrullens kant
  5. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av
  6. Koka upp saften och rör i 500g socker
  7. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält
  8. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor Låt saften kallna, sen är den redo att servera

För mer fina idéer om hur du kan använda bär till mat kolla här.