Bärsläkten i Sverige

Förr i tiden fanns det ett mindre antal obligatoriska bär som man alltid hittade i trädgårdar, de mer vanliga var svarta/röda vinbär jordgubbar eller hallon.

Idag ser utbudet definitivt bredare ut och i takt med att matkulturen blir allt mer inriktad på frukt och bär, så tillkommer mängder av kulinariska upplevelser.

Smulgubbe

Smulgubbe är en svensk korsning mellan jordgubbar och smultron, som ger en större mängd utav små, men mycket saftiga bär.

De små smulgubbarna har en otroligt fin smak men med ett tunnare fruktkött som inte lämpar sig för kommersiellt bruk. Då deras fruktkött för närvarande är för tunt för att klara packning och transport.

Korsning

Egentligen är det inte möjligt att korsa jordgubbar med smultron och få en fruktsam avkomma. Allt detta påverkas av att antalet kromosomer skiljer sig mellan jordgubben och smultronet. Dock löste man uppgiften på forskningscentret Balsgård som länge haft en inriktning på forskning och utvecklingsarbete i manipulering av DNA från frukter och bär.

De mer lyckade korsningarna av smulgubbar i Sverige:

  • Annelie (1977)
  • Florika (1990)
  • Rebecka (1998) – Producerar bär under hela säsongen
  • Sara (1988)
  • Spadeka (ca 1990)

Fakta om Smulgubbe

  • Familj: Rosväxter
  • Latin: Fragaria ×vescana
  • Läge: Soligt, helst med chans till skugga under viss tid av dagen
  • Vatten: Medium men plantan behöver mer vatten under säsongen
  • Höjd för planta: 10 – 20 cm
  • Bär och fruktköttets smak: Ett rött skal med ett extra smakrikt sött och saftigt fruktkött
  • Mognadstid: Juli till september med en otroligt god skörd
  • Förvaring av bär: Bör ätas direkt, men går även att frysa in

Läs mer